A Világ Legnagyobb Tanórája

GLOBÁLIS CÉLOK 2015 - 2030

Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a „Project Everyone” kampányát, amelyben a 17 újonnan megfogalmazott Globális Célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A Világ Legnagyobb Tanórája az első globális oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek világszerte egy időben megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat, amelyek a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani, többek között a mélyszegénység elszámolásával, az esélyegyenlőség megteremtésével, a minőségi oktatás biztosításával és a környezetünk védelmével. Magyarország 2015-ben a szervezők felkérésére csatlakozott a kezdeményezéshez.

A VILÁG LEGNAGYOBB TANÓRÁJA 2018

A 2018. évi Világ Legnagyobb Tanórájának kiemelt témája az aktivitás.
A szervezők arra ösztönzik a diákokat, hogy helyi szinten tegyenek valamit a 17 Globális Cél valamelyikének eléréséért. Az ENSZ az iskolai programok lebonyolítását korosztályhoz igazítható óratervekkel, animációs filmmel segíti. Fő cél, hogy 2018. szeptember 24-28. között minél több általános- és középiskola csatlakozzon a kezdeményezéshez és a pedagógusok normál tanítás keretei között tartsák meg a tanórát. 2018-ban immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő témahét szervezésére és lebonyolítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma a PontVelem Nonprofit Kft.-t bízta meg.

A Világ Legnagyobb Tanórája idei nyitórendezvényéről az MTVA Iskolapad című oktatási műsorának munkatársai készítettek tudósítást, amely az alábbi linken érhető el:

ELŐZŐ ÉVEK BESZÁMOLÓI

A Világ Legnagyobb Tanórája 2015 óta kerül megrendezésre Magyarországon.
Az előző évek beszámolói itt olvashatók:

HOGYAN KÉSZÜLJÜNK A TANÓRÁRA?

A Világ Legnagyobb Tanórájának megtartására egységesen a 2018. szeptember 24-28. közötti héten kerül sor világszerte. A pedagógusok szabadon választhatják meg, hogy a hét folyamán mikor tartják meg a tanórát. Minden óravázlat és hozzá tartozó segédanyag elérhető és letölthető weboldalunkról.Azok az osztályok, akik még nem vettek részt a Világ Legnagyobb Tanóráján, javasoljuk, hogy először vegyék át a 2015. évi tananyagot, amely a Globális Célokról szól. Akik már járatosak a témában, bátran vessék bele magukat a 2018. évi tananyagba, amely a Globális Célok mélyebb megértését szolgálja, és helyi cselekvésre ösztönzi a diákokat. Arra is bíztatunk minden csatlakozó pedagógust, hogy igazítsa tanítványihoz a tanóravázlatot és bátran egészítse ki saját ötleteivel! Az iskolák a pályázati beadási határidők végéig, 2018. október 15-ig regisztrálhatnak.