A Világ Legnagyobb Tanórája

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS 2015 - 2030

Az ENSZ 2015 szeptemberében indítja útjára a „Project Everyone” kampányát, amelyben a 17 újonnan megfogalmazott Globális Célját szeretné megismertetni a Föld lakóival. A célok iránymutatásként szolgálnak arra, hogy 15 éven belül jelentős és mélyreható változások következzenek be, így biztosítva a jelen generációk szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetnénk a gyermekeink jövőjét. A Globális Célok a fenntartható fejlődést szolgálják és a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani többek között a mélyszegénység felszámolásával, az esélyegyenlőség megteremtésével, a minőségi oktatás biztosításával és a környezetünk védelmével.

A VILÁG LEGNAGYOBB TANÓRÁJA

Az ENSZ a Világ Legnagyobb Tanórája (VLT) keretében szeretné megismertetni a gyerekekkel a Globális Célokat. A szervezők ebben az évben is kijelölték a 17 globális cél megismertetése mellé azokat a témákat, amit részletesebben terveznek körüljárni. Idén a tudatos táplálkozás, a felelős élelmiszerfogyasztás és az ezzel kapcsolatos fenntarthatósági témák lesznek a középpontban.

A VLT idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre, tervezett időpontja a 2017. szeptember 18-24. közötti hét. Ennek szervezésére és lebonyolítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a PontVelem Nonprofit Kft.-t bízta meg idén is. A fő cél, hogy 2017. szeptember 18-24. között minél több általános- és középiskola iskola csatlakozzon a kezdeményezéshez, és a pedagógusok normál tanítás keretek között megtartsák az ENSZ szakértői csapata által készített a Tanórát.

HOGYAN KÉSZÜLJÜNK A LEGNAGYOBB TANÓRÁRA?

Világ Legnagyobb Tanórájának megtartására egységesen 2017. szeptember 18-ával kezdődő héten kerül sor világszerte. A pedagógusok szabadon megválaszthatják, hogy a hét folyamán mikor tartják meg a tanórát/tanórákat, a cél, hogy minél többen foglalkozzon ezzel a témával! A tanóra lebonyolítását a különböző korosztályokhoz igazítható óratervekkel és ahhoz kapcsolódó szakmai segédanyagokkal segítjük. Azok az osztályok, akik a tavalyi Tanórán nem vettek részt, először vegyék át a 2015-ös tananyagot, amely csak a Globális Célokról szól. Akik már járatosak a témában, bátran vessék bele magukat a 2017-os tananyagba, amely a Globális Célok áttekintésén túl a tudatos táplálkozást, a felelős élelmiszerfogyasztást és az ezzel kapcsolatos fenntarthatósági témákat érinti. Az utóbbi tananyag 60 percet vesz igénybe. Reméljük, hogy a tanórához tartozó segédanyagok révén a gyermekek interaktív módon tanulhatnak a Globális Célokról és játékos formában ismerkedhetnek meg jelentőségükkel. Minden segédanyag elérhető és letölthető weboldalunkról. Bíztatunk minden csatlakozó pedagógust, hogy bátran álljon elő saját óravázlattal, játékkal vagy ötlettel, tegye egyedivé a Legnagyobb Tanórát!